2015. április 24., péntek

Horgászat szakáll nélküli horoggal!

Amióta az eszemet tudom, a horgoknak volt szakálla, hogy jobban megtartsa a halat fárasztás közben. Őszintén szólva jó darabig fel sem merült bennem, hogy a szakáll néha többet árt mint használ. Pedig...

A szakállas horog
A szakáll eredeti rendeltetése az, hogy a horgot ne hagyja kifordulni a hal szájából, legyen az ponty, csuka, vagy keszeg. Ez azonban a horog méreténél nagyobb sebbel jár, épp a szakáll miatt. Amit nyerünk a réven, elveszthetjük a vámon. Ráadásul sokszor jártam úgy, hogy a hal vergődése közben kirázta magából a horgot, mert a szakáll segített tovább tágítani a sebet. Ekkor ötlött fel bennem, hogy a szakállas horog tényleg olyan jól tart? Nos, nem mindig. Ennek oka épp a szakállban keresendő.
·        Akadáskor nagyobb sebet ejt, mert a szakállnál a horog keresztmetszete nagyobb. Amellett, hogy lassabban gyógyuló sérülést okoz, könnyen szakítja tovább a hal száját, melynek oka egyszerűen az, hogy a szakáll úgy viselkedik, mint egy apró fűrészfog, alaposan megdolgozza a halat.
·        A nagyobb fájdalom miatt erősebben küzd az uszonyos, vadul rázza a fejét, egyre-egyre tágítva tovább a sebet. Ha sokáig tart a huzavona, bizony könnyebben kifordul a horog szakáll miatt nagyobbra lyukasztott, majd a fárasztás során kitágított sebből 
Mindezeket végiggondolva döntöttem tavaly a szakáll nélküli horog használata mellett.

Peca a szakállon túl
A szakáll nélküli  horog gyakorlatilag egy hajlított tű. Először nem fűztem sok reményt hozzá, de a külföldi horgászsajtóban annyit áradoznak róla! Hazánkban is egyre szaporodnak azok a tavak, ahol kizárólag lenyomott szakállal, vagy szakáll nélküli horoggal lehet horgászni. Lássuk csak, milyen előnyökkel jár ez a horgász számára.

  • Könnyebb az akasztás. Ez azért van, mert nem kell a szakállat is átcibálni, belerántani például a ponty porcos száján, egyszerűen csak "beleszalad" a horog. 50 méterről horgászva a damil nyúlik - bármilyen vastag legyen is -, ezért minden kis trükkre szükség van, hogy a kapásból akasztás majd pedig szákolás legyen. Szakáll nélkül ez könnyebb!
  • A kis seb miatt - ami valóban egy tűszúrás - kisebb a fájdalom, ezért a hal nem vergődik annyira, könnyebb fárasztani és megszákolni. Az a tapasztalatom, hogy az így megakasztott hal nyugodtabb.
  • A visszaengedett hal sokkal gyorsabban gyógyul, ha nincs szétszaggatva a szája. Szebb kort ér meg, nagyobbra nő, ezért még nagyobb dicsőség lesz horogra keríteni és szebben mutat majd a fotón. Ez a keszegekre is igaz!
  • Könnyű a horogszabadítás. Nem kapaszkodik a horog a hal szájába, ezért kézzel sem gond kifordítani, gyorsabb, tisztább a dolog.
A tévhitekről
Szóljunk egy pár szót azért az árnyékos oldalról is. Az egyik leggyakoribb, amit másoktól hallok, hogy a szakáll nélküli horog kevésbé tartja a halat. Ez igaz is, meg nem is. Ha folyamatosan tartjuk a kontaktust, akkor a halvesztés esélye minimális. Persze, ha megnézünk egy horgászversenyt, a versenyzők szakállas horgot használnak, de nem véletlenül. Nekik minden gramm számít, két-három elvesztett keszeg az ötvenből, bizony látszik a mérlegelésnél és látszhat a helyezésnél. Ettől eltekintve hétköznapi horgászatok alkalmával a különbség tapasztalatom szerint nem mérhető. Folyamatosan feszesen kell tartani a zsinórt és akkor meg is szákoljuk, amit megakasztottunk!
Sokan mondják, hogy csalitól is függ, használhatunk-e szakáll nélküli horgot. Ez kétségtelen! Nekem  ugyan még sosem esett le csonti vagy pinki ilyen horogról, de például a gilisztát sosem próbáltam. El tudom képzelni, hogy addig tekergőzik, amíg leügyeskedi magát. Ragadozók horgászatánál sem mindig lehet jó, mert azért ott van ribillió (bár hallottam már ragadozó horgászatához is lenyomott / szakáll nélküli horgot megkövetelő tavat )! De hogy sommázzam, csonti, pinki, szúnyog vagy kukorica nyugodtan mehet, ezekkel nem lesz gond!

Zárszó
Személy szerint a szakáll nélküli horognak több előnyét tapasztaltam, mint amennyi hátrányával szembesültem. Igaz ez a finom szerelékes peca keretein belül, mert példának okáért harcsázni nem harcsáztam ilyen horoggal. Kötve hiszem, hogy megmaradna egy nagyobb csokor pióca rajta. Vagy akár egy is. Ettől eltekintve mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki a szakáll nélküli horgot. Ha eddig betegre fogta magát, ez után is betegre fogja, viszont sokkal kényelmesebben! Akinek pedig számít, hogy a hal, amit visszaenged életben maradjon, annak a szakáll nélküli horog használata erősen ajánlott!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése